Blog

Amit a zárakról tudni érdemes

A zárszerkezetek amúltban csak egy ponton záródtak, így csekély védelmet biztosítottak a házbanlévő értékek számára. Napjainkban már több fajta zár közül válogathat, aki jólzáródó ajtót szeretne. Természetesen a különböző zárak ismeretére akkor isszüksége lesz,  ha elromlik az ajtaja és zárjavításhoz keres szakembert,akár Veszprémben, akár Dunaújvárosban, vagy pedig Győrben lakik.

§  A bevéső zárak zárdoboza- nevükből adódóan - az ajtó élébe van bevésve.  A zár fedőlap többfajtadizájn szerint készül, lehet széles vagy keskeny, kerekített vagy szögleteskidolgozású.  Többfajta változatuk létezik, vannak hagyományos, tollaskulcsos típusok, de cilinderzáras változatot is lehet belőle találni.Zárszerkezetük váltós, csapdanyelves vagy hordógörgős lehet. A cilinderesváltozat modernebb, ehhez már zárbetét és törésvédő pajzs is szükséges.

§  Az úgynevezettmásodzárak funkciója az, ami a nevükben is benne van, kiegészítik a főzárfunkcióját. Esetenként a másodzár sokkal erősebb és hatékonyabb, mint a főzár.Másodzárakkal elsősorban panellakások ajtajain találkozhat, ezek lehetnektekerőgombos vagy hevederzáras kivitelűek.

§  A többpontos vagyszalagzárak az ajtóél teljes hosszát elfoglalják, mozgatásukat görgőrendszervégzi a kilincs lenyomásának függvényében. Ezeket a zárszerkezetek általábancilinderzárral működnek, a betöréstől csavarozható zárcímke védi a zárbetétet.

§  A biztonság vagy másnéven trezorzárak az egyik legjobb védelmet biztosítják otthona számára.Ezekből is létezik tollas kulcsos és cilinderes változat is. Ezekkel leginkábba lakóparkok lakásainál találkozhatunk. Napjainkban már léteznek nemcsak három,akár négypontos zárak is.

§  Természetesen nem szabadmegfeledkezni a szobaajtók, postaládák zárjairól, illetve a pánik és portálzárakrólsem, hiszen ezek is jó szolgálatot tehetnek.

A különböző típusúajtókhoz és zárakhoz különböző típusú zárbetétekre van szükség.

§  Nálunk a zárbetétektöbbsége normál kivitelezésű, kiegészítő funkciókat nem tudnak ellátni.Például, ha az ajtó egyik oldalán a zárban marad a kulcs, akkor a másikoldalról már nem lehet beledugni a másik kulcsot. Ez a típusú zármegoldás akkorokoz nagy problémát, ha kívülről nem kilincs, hanem csak egy gomb van, ilyenkormeglehetősén nehéz visszajutni a lakásba, ha becsapja a huzat az ajtót.

§  A normál zárbetétekproblémáinak kiküszöbölésére kitalálták a gombos zárbetétet, melynél belültalálható a forgató gomb, ami az ajtó nyitására és zárására szolgál, így akulcs zárban maradása könnyen kiküszöbölhető.

§  A vészfunkciós, másnéven kuplungos zárbetétek lényege, hogy mindkét oldalról bedugható a kulcs,így veszély esetén akkor is ki lehet az ajtót nyitni, ha belül benne van akulcs.

§  A cilinderbetéteknek vanegy speciális típusa, a fogaskerekes zárbetét, melyben tolóka helyettfogaskerék található. Leginkább hevederzáraknál és többpontos biztonságiajtóknál szokták alkalmazni. Ezek a zárak már speciális előzetes felmérést ésszerelést igényelnek, Veszprémben, Dunaújvárosban, de még Győrben is,amennyiben zárjavításra kerül sor.

§  Ezeken kívül létezik mégúgynevezett félbetét és felsőzár-betét is, az előbbit garázsajtóknál,páncélszekrényeknél, az utóbbit zárak kiegészítő védelme érdekében alkalmazzák.

Amit a zárakról tudni érdemes