+36 30 343 6136 info@doktorzar.hu

Zárak – Mi mindent szükséges tudni róluk?

zárak a múltban csak egy ponton záródtak, így csekély védelmet biztosítottak a házban lévő értékek számára.

Napjainkban már több fajta zár közül válogathat, aki jól záródó ajtót szeretne.

Természetesen a különböző zárak ismeretére akkor is szüksége lesz. Ha elromlik az ajtaja és zárszerviz, zárszereléshez keres szakembert, akár Veszprémben, akár Dunaújvárosban, vagy pedig Győrben lakik.

A bevéső zárak zárdoboza- nevükből adódóan – az ajtó élébe van bevésve.  A zár fedőlap többfajta dizájn szerint készül, lehet széles vagy keskeny, kerekített vagy szögletes kidolgozású.  Többfajta változatuk létezik, vannak hagyományos. Tollas kulcsos típusok, de cilinderzáras változatot is lehet belőle találni. Zárszerkezetük váltós, csapdanyelves vagy hordógörgős lehet. A cilinderes változat modernebb. Ehhez már zárbetét és törésvédő pajzs is szükséges.

Az úgynevezett másodzárak funkciója az, ami a nevükben is benne van, kiegészítik a főzár funkcióját. Esetenként a másodzár sokkal erősebb és hatékonyabb, mint a főzár. Másodzárakkal elsősorban panellakások ajtajain találkozhat, ezek lehetnek tekerőgombos vagy hevederzáras kivitelűek.

A többpontos vagy szalagzárak az ajtók teljes hosszát elfoglalják, mozgatásukat görgőrendszer végzi a kilincs lenyomásának függvényében. Ezeket a zárszerkezetek általában cilinderzárral működnek, a betöréstől csavarozható zárcímke védi a zárbetétet.

A biztonság vagy másnéven trezorzárak az egyik legjobb védelmet biztosítják otthona számára. Ezekből is létezik tollas kulcsos és cilinderes okos zárak változat is. Ezekkel leginkább a lakóparkok lakásainál találkozhatunk. Napjainkban már léteznek nemcsak három, hanem akár négypontos zárak is.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a szobaajtók, postaládák zárjairól, illetve a pánik és portálzárakról sem, hiszen ezek is jó szolgálatot tehetnek.

A különböző típusú ajtókhoz és zárakhoz különböző típusú zárbetétekre van szükség.

Nálunk a zárcsere Székesfehérvár többsége normál kivitelezésű, kiegészítő funkciókat nem tudnak ellátni.Például, ha az ajtó egyik oldalán a zárban marad a kulcs, akkor a másik oldalról már nem lehet beledugni a másik kulcsot. Ez a típusú zármegoldás akkor okoz nagy problémát, ha kívülről nem kilincs, hanem csak egy gomb van, ilyenkor meglehetősén nehéz visszajutni a lakásba, ha becsapja a huzat az ajtót.

A normál zárbetétek problémáinak kiküszöbölésére kitalálták a gombos zárbetétet, melynél belül található a forgató gomb, ami az ajtó nyitására és zárására szolgál, így a kulcs zárban maradása könnyen kiküszöbölhető.

A vészfunkciós, másnéven kuplungos zárszerviz Dunaújváros lényege, hogy mindkét oldalról bedugható a kulcs, így veszély esetén akkor is ki lehet az ajtót nyitni, ha belül benne van a kulcs.

A cilinderbetéteknek van egy speciális típusa, a fogaskerekes zárbetét, melyben tolóka helyett fogaskerék található. Leginkább hevederzáraknál és többpontos biztonsági ajtóknál szokták alkalmazni.

Ezek a zárak már speciális előzetes felmérést és szerelést igényelnek, Veszprémben, Dunaújvárosban, de még Győrben is, amennyiben zárjavításra kerül sor.

§  Ezeken kívül létezik még úgynevezett fél betét és felsőzár-betét is, az előbbit garázsajtóknál, páncélszekrényeknél, az utóbbit zárnyitás Székesfehérvár kiegészítő védelme érdekében alkalmazzák.

Ingyenes biztonsági felméréshevederzárbiztonsági rácstörzsvédő pajzs mind elérhető!